Candidat

Cristian Vasile TERHEȘ

Compară Adaugă la favorite
 • INTEGRITATE

 • STAT DE DREPT

 • VALORI EUROPENE

Legenda

Integritate

Candidații urmăriți penal, trimiși în judecată, condamnați penal nedefinitiv sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal.

Candidații implicați în alte situații grave care pun sub semnul întrebării integritatea lor.

Candidații fără probleme definite anterior.

Stat de drept

Candidații cu inițiative legislative de limitare a atribuțiilor DNA, ANI, ICCJ sau de schimbarea a legislației penale in sensul dezincriminării unor fapte penale pentru foloase personale sau partinice, cu voturi împotriva ridicării imunității colegilor parlamentari sau cu declarații repetate pentru subminarea credibilității instituțiilor judiciare independente.

Candidații fără probleme definite anterior.

Candidații fără probleme definite anterior.

Valori Europene

exprimarea constantă, uneori virulentă, de poziții anti-europene, marcată de contestarea pe scară extinsă a obiectivelor și valorilor UE și promovarea unei retorici suveraniste.

cel puțin o poziție anti-europeană exprimată și contestarea sporadică a unor obiective și valorilor UE, inclusiv prin poziționarea naționalistă.

nicio poziție publică antieuropeană exprimată, fiind permise cel mult scăpări contra unor obiective și valorilor UE, acoperite însă de angajamentul clar pro-european

Cristian Vasile TERHEȘ

PARTID

NIVEL DE EDUCAțIE

Partidul Social Democrat (PSD)

Masterat

Risc integritate

Minim

Risc stat de drept

Ridicat

Risc valori europene

Ridicat

Activitate profesională

 • Director de Business Intelligence, General Orthocare, Irvine, California, SUA: din 2013
 • Co-fondator și Președinte al asociației Romanian Community Coalition (Coaliția Românilor din SUA): din 2014
 • Preot paroh, Biserica “Sf. Ioan Botezătorul”, Tustin, CA, SUA: 2009-2019

Nivel de educație

Masterat

Detalii Integritate

Nu are probleme de integritate cunoscute

Atitudine față de statul de drept

 • În ianuarie 2019, Coaliția românilor din SUA, cunoscută și drept Coaliția Românilor pentru combaterea corupției, a depus la Curtea de Apel Pitești o solicitare de intervenție într-un dosar în care trei asociații de magistrați se judecă cu Consiliul Superior al Magistraturii. Cererea ONG-ului este de partea CSM și împotriva asociațiilor de magistrați care contestau schimbările legilor justiției (Detalii aici)
 • În aprilie 2018 aceeași asociație anunța că propunerile sale de modificări ale Codului de Procedura Civilă au fost preluate de către PSD, ALDE și UDMR. (Detalii aici)
 • În martie 2017 Coaliția a formulat o intervenție "amicus curiae" Curții Constituționale din România prin care a argumentat că, prin acțiunile de anchetare a guvernului privind "modalitatea de adoptare" a OUG 13/2017, DNA a generat un conflict constituțional între puterile statului (Detalii aici)

Atitudine față de Valorile Europene

 • Începând cu anul 2016 Cristian Terheș a dus o lupta consecventă în favoarea agendei iliberale și antieuropene promovate de coaliția de guvernare PSD-ALDE, fiind invitat frecvent în platoul posturilor de televiziune Antena 3 și RTV, dar și în paginile portalului luju.ro sau al unor publicații precum Cotidianul sau Sputnik. Opoziția față de protestele și acțiunile societății civile a fost nedisimulată (Detalii aici). Cu toate acestea, anterior anului 2014 el se plasa vehement în tabăra pro-europeană și a luptei anticorupție prin critici la adresa PSD. (Detalii aici) De altfel, în anul 2012 s-a implicat în referendumul de suspendare a lui Traian Băsescu, făcând lobby în Congresul american în favoarea fostului președinte și împotriva PSD (Detalii aici).

Partid

Partidul Social Democrat (PSD)

Istoric politic

 • Partidul Social Democrat (PSD): din 2019

Activitate Parlamentară

Nu a mai fost membru al Parlamentului European sau al Parlamentului României

Studii

 • Masterat, Comunicare, California State University, Fullerton: 2013
 • Licență, Studii teologice, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj: 2002

Declarație de avere

Vezi aici - Acest link duce la alt site

Declarație de Interese

Vezi aici - Acest link duce la alt site

Controverse

 • Asociația fondată de el, prezentată drept "cea mai largă organizație românească din SUA”, nu are, potrivit portalului ONG-urilor din California, niciun membru. În anul 2017 organizația a fost și suspendată (Detalii aici)

Prezența online