Candidat

Ioan Rareș BOGDAN

  • INTEGRITATE

  • STAT DE DREPT

  • VALORI EUROPENE

Legenda

Integritate

Candidații urmăriți penal, trimiși în judecată, condamnați penal nedefinitiv sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal.

Candidații implicați în alte situații grave care pun sub semnul întrebării integritatea lor.

Candidații fără probleme definite anterior.

Stat de drept

Candidații cu inițiative legislative de limitare a atribuțiilor DNA, ANI, ICCJ sau de schimbarea a legislației penale in sensul dezincriminării unor fapte penale pentru foloase personale sau partinice, cu voturi împotriva ridicării imunității colegilor parlamentari sau cu declarații repetate pentru subminarea credibilității instituțiilor judiciare independente.

Candidații fără probleme definite anterior.

Candidații fără probleme definite anterior.

Valori Europene

exprimarea constantă, uneori virulentă, de poziții anti-europene, marcată de contestarea pe scară extinsă a obiectivelor și valorilor UE și promovarea unei retorici suveraniste.

cel puțin o poziție anti-europeană exprimată și contestarea sporadică a unor obiective și valorilor UE, inclusiv prin poziționarea naționalistă.

nicio poziție publică antieuropeană exprimată, fiind permise cel mult scăpări contra unor obiective și valorilor UE, acoperite însă de angajamentul clar pro-european

Ioan Rareș BOGDAN

PARTID

NIVEL DE EDUCAțIE

Partidul Național Liberal (PNL)

Masterat

Risc integritate

Minim

Risc stat de drept

Minim

Risc valori europene

Mediu

Activitate profesională

  • Moderator și realizator tv, Realitatea TV: 2013-2019
  • Jurnalist, Ziua de Cluj: 2004-2012

Nivel de educație

Masterat

Detalii Integritate

Nu are probleme de integritate cunoscute

Atitudine față de statul de drept

Nu are inițiative/declarații cunoscute împotriva statului de drept

Atitudine față de Valorile Europene

  • În calitate de moderator al emisiunii “Jocuri de putere”, Rareș Bogdan a fost amendat de câteva ori pentru că a permis și a proferat un limbaj violent, încurajând și o atmosferă de incitare la adresa minorităților etnice. Subiect au fost evreii, în contextul Legii ‘anti-legionari’ 217/2015. Mai numeroase însă au fost aceste ieșiri la adresa maghiarilor, în contextul atacurilor la adresa Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR). De asemenea, , în martie 2016, s-a adresat cu apelative de genul ‘oameni fără țară, fără Dumnezeu’, ‘nenorociți’ sau ‘mizerabili’ semnatarilor unei scrisori deschise care semnalau simpatiile legionare ale unuia dintre invitații săi. După atentatul de la Nisa din iulie 2016, Rareș Bodan declara cu referire la liderii europeni: “E prea mult! Sunteți niște ticăloși! În numele ‘politically correct’, veți distruge Europa noastră!”

Partid

Partidul Național Liberal (PNL)

Istoric politic

  • Partidul Național Liberal (PNL): din 2019

Activitate Parlamentară

Nu a mai fost membru al Parlamentului European sau al Parlamentului României

Studii

  • Masterat, Științe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj
  • Licență, Științe Politice, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj: 1997

Declarație de avere

Vezi aici - Acest link duce la alt site

Declarație de Interese

Vezi aici - Acest link duce la alt site

Controverse

  • În perioada 2006-2012, firma Trend Communications, deținută de Rareș Bogdan și, ulterior, de fratele său Horia, a primit din partea companiei de stat Hidroelectrica aproximativ 486.000 de lei pentru servicii de consultanță media. (Detalii aici)

Prezența online