CV partid

Partidul PRO DEMO

  • INTEGRITATE

  • STAT DE DREPT

  • VALORI EUROPENE

Nume

Partidul PRO DEMO Partidul PRO DEMO

Descriere

În octombrie 2018, se lansează platforma Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN), la Iași, de către eurodeputarul neafiliat, fost PSD, Cătălin Ivan, care face demersurile legale pentru a o înregistra ca partid politic până în martie 2019, când fondatorii săi preiau un partid înscris în Registrul Partidelor Politice, PRO DEMO. Acesta preia integral principiile și obiectivele platformei ADN, care continuă eforturile de înscriere ca partid. Criticii numesc PRO DEMO un „partid fantomă”, lansat în aprilie 2012 de Marius Lazăr, fost lider PSD Arad și fost consilier al lui Mircea Geoană.

Afiliere

Partidul PRO DEMO nu are afilieri cunoscute.

Istoric

· 2012-2016: Alegeri locale PRO DEMO are 74 de candidați, dar nu atinge pragul electoral, obținând doar 6.626 voturi - 0,06% din voturile exprimate. · 2014-2019: Alegeri prezidențiale Decembrie 2016: Mirel Mircea Amariței, candidatul PRO DEMO la alegerile prezidențiale, pierde din primul tur, clasându-se pe ultimul loc dintre cei 14 canditați, cu doar 7.895 de voturi, sau 0,08%. · 2016-2020 : Alegeri locale Partidul PRO DEMO nu are canditați înscriși la alegerile locale din 2016. · 2016-2020 : Alegeri parlamentare Partidul PRO DEMO nu are candidați înscriși la alegerile parlamenyare din decembrie 2016

Evenimente

· Martie 2011 – Liderul PSD Victor Ponta îl exclude din partid pe Marius Lazăr, lider al PSD Arad, după ce acesta îi trimite o scrisoare deschisă, acuându-l pe Ponta de „reflexe staliniste.” · Martie 2012 - Fostul presedinte al Senatului, și fostul lider PSD, independentul Mircea Geoana își lansează miscarea civica Romania Noastra sub sloganul Construim Impreuna, Reformam Impreuna - Romania Noastra" si cu sigla o casa tricolora. · Aprilie 2012 – Marius Lazăr lansează partidul PRO DEMO, printre membrii căruia se află Mircea Geoană, susținând că partidul are deja 32 de filiale județele și 32.000 de membri. · Decembrie 2014 – După înfrângerea categorică la alegerile prezidențiale, partidul PRO DEMO intră în hibernare. · Martie 2019 - Eurodeputatul neafiliat Cătălin Ivan (fost PSD) candidează pentru alegerile europarlamentare din partea noului partid PRODEMO, reactivat, care a înscris în cursa electorală 27 de candidați. Ivan declară că partidul său nu mai are nicio legătură cu Mirca Geoană.

Orientare

Partidul PRO DEMO 2019, se definește ca un proiect nou pe scena politică românească, afirmând că „reinventează toate mecanismele interne ale unui partid clasic, tradițional, folosind cele mai noi tehnologii IT pentru o activitate total transparentă, bazată pe competență, nu pe nepotism sau servilism.” Noul partid se dorește a fi brațul politic al mișcării civică creată de fostul lider PSD Mircea Geoană, și declară ca obiectiv „reconstructia Casei Noastre Romania". Noua formatiune politică este de centru-stânga progresistă.

Presedinți

• 2012-2018.: Mirel-Mircea Amariței
• 2018-prez. : Marius Lazăr