CV partid

Partidul PRO România

  • INTEGRITATE

  • STAT DE DREPT

  • VALORI EUROPENE

Nume

Partidul PRO România PPR

Descriere

Partidul Pro România a fost lansat pe 29 mai 2017 de fostul prim-ministru Victor Ponta, fostul co-președinte USL Daniel Constantin și fostul prim-ministru interimar Sorin Cîmpeanu. Pro România primește personalitate juridică și este înscris în Registrul Partidelor Politice în februarie 2018. Potrivit președintelui partidului, Victor Ponta, Pro România număra in aprilie 2019 aproximativ 6.400 de membri. Membrii săi proeminenți includ foști deputați senatori sau miniștri PSD sau ALDE, precum și pe Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, demisionatp din PSD.

Afiliere

În februarie 2019, Partidul Pro România s-a afiliat ca membru observator la Partidul Democratic European, un partid centrist pro-integrare europeană fondat la Bruxelles în 2004, avându-i co-președinți pe Francois Bayrou și Fracesco Rutelli.

Istoric

• 2016-2020 – alegeri parlamentare: Deși nu a existat la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2014, sau la alegerile parlamentare din decembrie 2016, partidul Pro România are 20 de deputați, un senator și 2 membri ai Parlamentului European, mulți proveniți din PSD, ca liderul partidului, Victor Ponta, sau din ALDE.

Evenimente

• Iulie 2015 : Premierul Victor Ponta demisionează din fruntea PSD, în urma deschiderii unei anchete DNA pe motive de corupție, legate de perioada când era avocat. · Noiembrie 2015: Premierul Victor Ponta demisionează în urma protestelor de stadă provocate de moartea a 64 de tineri în incendiul de la clubul Colectiv, din București. · Iunie 2017 : Victor Ponta este numit secretar general în guvernul Sorin Grindeanu, cu rang de ministru. Este automat exclus din PSD, care a convenit să aplice această măsură oricărui membru de partid care va fi de acord să servească sub Grindeanu. La scurt timp după numire, guvernul Grideanu este demis prin moțiune de cenzură introdusă de PSD. · Mai 2018: ÎCCJ îl achită pe Victor Ponta de acuzațiile de corupție legate de activitatea sa ca avocat în 2007-2008. La finele lunii, Victor Pontaa anunță că 11 dintre membrii Parlamentului fac parte din Partidul Pro România, pe care l-a lansat în mai 2017. · Ianuarie 2019: Comisarul European pentru Politici Regionale Corina Crețu, demisionată din PSD, anunță că va candida la alegerile europene din mai pe lista Pro România, iar senatorul și fostul Ministru al Apărării Adrian Țuțuianu anunță că s-a alăturat Pro România, devenind primul senator care a aderat la acest partid. · Martie 2019 : Pro România anunță o listă de 33 de candidați la alegerile europarlamentare din mai, deschisă de fostul premier Victor Ponta, urmat de Corina Crețu, Comisar European pentru Politică Regională și fostul premier PSD Mihai Tudose, ambii demisionați din PSD, și de fostul premier al Republicii Mondova Iurie Leancă.

Orientare

Pro România se definește ca „un partid start up” de centru stânga, social-democrat european, cu vederi liberale în economie și în zona drepturilor democratice fundamentale. Pro România se descrie ca fiind „prima construcție politică bazată pe credința inițiatorilor că societatea românească va suferi transformări fundamentale legate de progresul tehnologic , de educație, demografie și cultură,” cu gândire social-liberală, progresistă.

Presedinți

• 2018-prez.: Victor Ponta