CV partid

Partidul România Unită

Compară Adaugă la favorite
  • INTEGRITATE

  • STAT DE DREPT

  • VALORI EUROPENE

Nume

Partidul România Unită PRU

Descriere

Partidul România Unită a fost fondat pe 23 aprilie 2015 de Bogdan Diaconu, ales deputat în 2012 pe listele Partidului Social Democrat (PSD) și editorialist la Vocea Rusiei. Printre fondatori, foști membri ai Partidului România Mare. Membrii marcanți îl includ pe mogulul de presă Sebastian Gjiță, înscris în PRU în august 2016, în prezent refugiat în Serbia.

Afiliere

Partidul România Unită a semnat mai multe protocoale de colaborare cu partide extremiste din Europa (de exemplu, Zmiana din Polonia, Frontul Național din Franța sau partidul italian Forza Nuova), unele de orientare pro-rusă.

Istoric

• 2016-2020 : Alegeri locale Iunie 2016: PRU obține 2 de mandate de primar (0,6%) și 169 de consilieri locali (0,17%).
• 2016-2020 : Decembrie 2016, PRU a participat pentru prima dată la la alegerile parlamentare, obtinând un scor mai mic decât pragul electoral necesar accederii în Parlament de 5%, respectiv 2,7%.

Evenimente

• Ianuarie 2016: PRU înființează “Patrula lui Vlad Țepeș”, având ca scop apărarea cetățenilor de “interlopi, tâlhari și hoți cu diplomă” atunci când statul român nu poate interveni. Inițiativa a fost criticată de media și societatea civilă din cauza suspiciunilor că Patrula ar fi mai degrabă o grupare paramilitară, decât organizație civică (așa cum o prezintă PRU).
• Septembrie 2016: PRU acuză ONG-urile, care au protestat în fața Parlamentului împotriva deciziilor parlamentarilor de a bloca prin vot ridicarea imunității deputaților și senatorilor acuzați de fapte penale, că acționează pentru destabilizarea statului român și că sunt finanțate de George Soros. Câteva zile mai târziu, PRU anunță că va organiza contramanifestații și va promova un proiect de lege care să interzică membrilor ONG-urilor ocuparea unor funcții publice.
• Aprilie 2016: PRU formează Alianța politică Blocul Identității Naționale în Europa (BINE), împreună cu Partidul Rpmania Mare (PRM) și Noua Dreaptă (ND), pentru a participa la alegerile europarlamentare, prezidențiale, elocale și parlamentare.
• Decembrie 2016: Fostul deputat Sebastian Ghiță, „eminența cenușie” a fostului premier Victor Ponta, acum sub control judiciar și cu interdicție de a părăsi țara, este văzut ultima oară în public în seara zilei 19 decembrie, la o reuniune de bilanț a SRI cu parlamentarii care au făcut parte din Comisia de Control din Parlament. Postul său de televiziune, RTV, începe apoi difuzarea unei serii de înregistrări nedatate, în care Ghiță aduce acuzații grave la adresa procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. și generalului SRI Florian Coldea, care demisioneaă în urma acestor dezvăluiri.
• Ianuarie 2017: La cererea DNA, care îl acuză pe Sebastian Ghită pentru mai multe fapte de corupție, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) emite un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Ghiță, care a dispărut din decembrie.
• Februarie 2017: Bogdan Diaconu este demis din funcția de președinte al PRU și înlocuit cu Robert Buga, ca președinte interimar. Diaconu este demis pentru poziția de sprijin a OUG 13/2017 promovată de PSD, dar și pentru nereguli financiare grave.
• Aprilie 2017: Autoritățile sârbe și române anunță reținerea lui Sebastian Ghiță de poliția din Belgrad. După o lună și jumătate este eliberat din arestul preventiv și menținut în arest la domiciliu, pentru o cauțiune de 200.000 euro.
• Ianuarie 2019: Bogdan Diaconu și actualul președinte al PRM semnează o alianță electorală pentru europarlamentarele din mai.
• Martie 2019: Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție resping candidatura alianței PRM+PRU la alegerile europarlamentare din luna mai și păstrează decizia BEC prin care se respinge constituirea alianței electorale dintre Partidul România Mare și Partidul România Unită, denumită „Alianța PRM + PRU”. PRU anunță o listă de 20 de candidați propria la agerile europarlamentare din mai, condusă de Bogdan Diaconu.

Orientare

PRU se autodefinește ca partid cu doctrină politică proprie: Național – Democrația, bazată pe „valorile civilizației românești”, creștinism și „principiile democratice de organizare a societății”, protecționismul economic, justiția socială și anticorupția. În septembrie 2015 PRU adoptă o rezoluție prin care respinge acceptarea de cote de imigranți, căsătoria între persoane de același sex, acceptarea unei alte limbi oficiale în România în afară de limba română, adoptarea monedei euro și a Parteneriatului transatlantic de comerț și investiții (TTIP). Pe 7 ianuarie 2016, PRU se declară pentru susținerea unei inițiative cetățenești a Coaliției pentru Familie pentru redefinirea constituțională a familiei ca uniune între bărbat și femeie: „România nu trebuie să accepte cu niciun chip îndemnurile ambasadelor străine sau lobby-ul homosexual de la Bruxelles sau de la Washington care face presiuni pentru a ne înstrăina de propriile tradiții și de morală creștină.”

Presedinți

• 2015 – 2017: Bogdan Diaconu
• 2017-prez.: Robert Bugă (interimar)