Parlamentul european

Photo by Steven Lek. License: CC BY-SA 4.0

Despre parlamentul european

Pe 26 mai 2019 România își trimite reprezentanții în Parlamentul European. Cetățenilor europeni nu le este întotdeauna clar ce este Parlamentul European și ce reprezintă acesta pentru ei. Găsești mai jos detalii.

De ce este important?

Pentru că reprezintă legătura cea mai concretă între cetățenul european obișnuit și Uniunea Europeană. Exceptând  partidele care candidează, legătura nu este mijlocită nici de autoritățile naționale, nici de alte instituții europene.

Pe cine reprezintă?

Reprezintă circa 500 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene și nu statele membre în sine. Parlamentul European este singurul parlament multinațional din lume și cea mai reprezentativă instituție a Uniunii Europene.

Cum este ales?

Este ales prin vot universal direct, liber și secret, în mod explicit pentru nivelul comunitar, de cetățenii statelor membre. Candidații aleși merg direct la Bruxelles. Parlamentul constituie astfel  fundamentul democratic al Uniunii Europene.

Parlamentul european

Rolul parlamentului european

“Uniunea dispune de un cadru instituțional care vizează promovarea valorilor sale, urmărirea obiectivelor sale, susținerea intereselor sale, ale cetățenilor săi și ale statelor membre” (Tratatul privind Uniunea Europeană – Titlul III. Dispoziții privind instituțiile. Articolul 13)

Care îi este locul?

În ordinea instituțională din Tratatul privind Uniunea Europeană, Parlamentul European este prima dintre instituții. Totuși, “fiecare instituție acționează în limitele atribuțiilor care îi sunt conferite prin tratate.”

Din cine este format?

Raportat la Consiliul European (șefii de stat/guvern) și la Consiliul Uniunii Europene (miniștri statelor), Parlamentul European cuprinde deputați ce reprezintă cetățeniiàpartidele.

Care îi este rolul?

Răspunzând orientărilor/priorităților Consiliului European și la propunerea Comisiei Europene, Parlamentul European exercită, alături de Consiliul Uniunii Europene, funcțiile legislativă și bugetarăVezi aici.

Ce obiectiv specific are?

Parlamentul European trebuie să exercite, în numele cetățenilor europeni, printr-o serie de mecanisme complexe, controlul politic asupra celorlalte instituții ale Uniunii Europene. Expresia acestui obiectiv este competența aproape exclusivă a Parlamentului în materia drepturilor omului/cetățeanului. Petițiile se adresează astfel Președintelui Parlamentului European.

Cum participă la adoptarea legilor?

Parlamentul participă la adoptarea legilor prin:

 • Procedură legislativă ordinară (codecizie).
 • Consultare
 • Aviz conform
 • Drept de inițiativă

Traseul deciziei în UE:
Consiliul European -> Comisia Europeană -> Parlamentul European -> Consiliul Uniunii Europene & Parlamentul European -> Comisia Europeană -> Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Codecizia

Codecizia este procesul legislativ central în luarea deciziei la nivelul Uniunii Europene. Se bazează pe principiul parității între Parlament și Consiliul UE, niciuna dintre aceste instituții neputând să adopte legislație fără consimțământul celeilalte.

Competenţe sectoriale

Organizare și funcționare

Componență

În actuala legislatură, Parlamentul European nu poate depăși 750 de membri, plus președintele. Reprezentarea cetățenilor se face în mod proporțional descrescător, în funcție de numărul locuitorilor din statele membre: minim 6 și maxim 96 de locuri pentru un stat.

Organisme

 • Președinte
 • Plen
 • Organisme politice
 • Comisii & delegații
 • Grupuri politice
 • Partide & fundații politice
 • Secretariat

Parlamentul european explicat

Grupuri politice

 • Partidele naționale se organizează pe grupuri politice în Parlamentul European, conform unor criterii ideologice care corespund în genere familiilor politice europene.
 • Legislatura actuală cuprinde 7 grupuri politice (699 deputați) și 52 de neafiliați.

Funcționare

Parlamentul European își organizează activitatea în mod independent. Când nu este prevăzut altfel în tratatele UE, Parlamentul hotărăște cu majoritatea voturilor exprimate. Totuși, pentru asigurarea unui sprijin cât mai larg pentru legislația adoptată, tendința este ca majoritățile să fie cât mai ample.

Detalii aici

Viitorul parlament european

Odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, numărul deputaților europeni va scădea la 705. Nicio țară nu va pierde locuri, doar unele vor primi mai multe. România va primi un loc în plus: 32 à 33.[1]

[1] Detalii aici - europarl.europa.eu

Listele pan-europene

Au existat propuneri ca o parte din deputații europeni să fie aleși pe liste de partid la nivel european, într-o circumscripție transnațională care să nu mai depindă de scrutinul național. Listele pan-europene și scrutinul transnațional constituie astfel una din principalele mize ale integrării crescute a Uniunii Europene.

Europarlamentarul, vocea ta în EUROPA !

“ În conformitate cu art. 6 alin. (1) din Actul din 20 septembrie 1976 și cu art. 2 alin. (1) și art. 3 alin. (1) din Statutul deputaților în Parlamentul European, deputații își exercită mandatul în mod liber și independent, nu pot fi obligați prin instrucțiuni și nu pot primi mandat imperativ.”[1]

[1] Detalii aici – www.europarl.europa.eu, p. 18.

Pentru cine lucrează?

Deși este ales pe listele unor partide politice naționale, în țara lui de origine[1], parlamentarul european lucrează la Bruxelles pentru cetățeanul european și nu pentru statul membru din care provine, cu atât mai puțin pentru guvernul acelui stat.

[1] Detalii aici - youtube

Ce face?

La fel ca în Parlamentul de la București, unde trebuie să legifereze pentru toți românii, la Bruxelles europarlamentarul legiferează pentru toți europenii. În acest scop trebuie să fie cât mai competent profesional și cât mai consensual politic[1].

[1] Detalii aici - europarl.europa.eu

Ce obiectiv are?

Actele normative dezbătute și adoptate de un europarlamentar trebuie să aibă în vedere un bine cât mai mare pentru cât mai mulți cetățeni europeni, fie că aceștia sunt români, portughezi, britanici, maltezi sau francezi din insula Martinica[1].

[1] Detalii aici - youtube

Hemiciclul – sala de plen a Parlamentului European Photo by DAVID ILIFF.

Hemiciclul – sala de plen a Parlamentului European Photo by DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0

Mai multe date despre activitatea europarlamentarilor pot fi găsite AICI

Găsește un europarlamentar AICI

Găsești europarlamentarii români AICI

Beneficiile pe care ţi le aduce Parlamentul European

Fără taxe roaming în UE

Parlamentul European (apărător al intereselor cetățeanului) a presat Comisia și Consiliul UE (și interesele companiilor/guvernelor) pentru scăderea costului serviciilor de telefonie mobilă și de internet la același nivel ca în țara de origine. Astfel, începând din iunie 2017, nu mai trebuie să opriți telefonul atunci când ieșiți din România.[1]

[1] Detalii aici - europarl.europa.eu

Protecția datelor personale

În contextul creșterii amenințărilor generate de gestionarea defectuoasă a datelor personale ale cetățenilor din UE, Parlamentul European a lucrat încă din 2012 și a adoptat în 2016 reforma legislației în domeniul protecției datelor, care oferă cetățeanului controlul asupra propriilor date personale în lumea digitală. [1]

[1] Detalii aici - ec.europa.eu

Durabilitatea & fiabilitatea produselor

Răspunzând unei preferințe a 77% din consumatorii UE, Parlamentul European și-a propus să determine Comisia Europeană, statele membre și producătorii de bunuri tangibile și software să ia măsuri pentru ca acestea să fie mai ușor de reparat/actualizat. Astfel, ar trebui să crească durata de compatibilitate telefon/soft de operare. [1]

[1] Detalii aici - europarl.europa.eu

Găsește mai jos beneficii ale apartenenței la UE chiar pentru tine